Revista „Studii Naţionale de Securitate” - platformă de promovare a științei şi a culturii de securitate

 

Institutul Naţional de Informaţii şi Securitate „Bogdan, Întemeietorul Moldovei” (INIS) al Serviciului de Informații și Securitate lansează, în premieră, revista de specialitate „Studii Naţionale de Securitate”.

 

Evenimentul este dedicat aniversării a XVIII-a de la crearea INIS „Bogdan, Întemeietorul Moldovei” al SIS. Scopul acestei inițiative este de a impulsiona studiile și cercetările cu privire la fenomenele, provocările, riscurile și vulnerabilitățile inerente segmentului de securitate națională, cât și de a valorifica rezultatele acestora. În acest sens, revista va prezenta practicienilor din sfera intelligence-ului şi securităţii, cât şi publicului larg puncte de vedere și analize actuale pentru a ține pasul cu ritmul alert al schimbărilor în societatea contemporană și a anticipa amenințările emergente.

 

Revista reprezintă o platformă pentru comunitatea de experți naționali și internaționali din mediul academic și domeniul securității, oferindu-le posibilitatea de promovare a viziunilor, analizelor și concluziilor. Fundamentarea științifică a sistemului de securitate națională va contribui la identificarea lacunelor, formularea de soluții și înaintarea unor recomandări de perfecționare. Totodată, dezvoltarea bazei științifice a sectorului de intelligence reprezintă un pas extrem de important, îndeosebi în contextul consolidării statului de drept și al identificării echilibrului între necesitățile de securitate și respectarea drepturilor și libertăților omului.

 

Primul număr al revistei „Studii Naționale de Securitate” conține cercetări care vizează impactul proceselor integraționiste asupra securității naționale și regionale, controlul democratic asupra activității serviciilor de informații, aspecte ale formării profesionale în intelligence, aplicarea mandatului de securitate etc. Pentru o claritate și o asimilare mai ușoară a informației, articolele experților sunt grupate în următoarele compartimente tematice: informații și securitate națională, securitate internațională, securitate umană și securitate juridică.

 

Echipa redacțională lansează invitaţia la colaborare editorială tuturor celor interesaţi pentru promovarea științei şi a culturii de securitate.

 

Revista va avea o frecvență semestrială și este disponibilă în format fizic, distribuită gratuit, precum și în format digital, accesibilă aici.