User menu

Rolul SIS în asigurarea securităţii naţionale, discutat cu reprezentanţii instituţiilor de stat şi societăţii civile

Astăzi, 24 martie, Institutul Naţional de Informaţii şi Securitate ,,Bogdan, Întemeietorul Moldovei” a desfăşurat  seminarul  „Probleme actuale ale securităţii naţionale”. La întrunire  au participat audienţii cursului postuniversitar în domeniul securităţii şi apărării din cadrul Academiei Militare a Forţelor Armate ,,Alexandru cel Bun”, reprezentanţii  instituţiilor de stat, societăţii civile şi ai diverselor confesiuni religioase.

 

Evenimentul se înscrie în şirul acţiunilor dedicate celor 15 ani de la fondare a Institutului, orientate spre  deschidere şi transparentizare a activităţii de intelligence, dezvoltarea culturii de securitate şi iniţierea de parteneriate cu societatea civilă.

 

Valeriu Furdui, rectorul INIS, general-maior al SIS, a vorbit despre rolul şi atribuţiile  Serviciului de Informaţii şi Securitate în asigurarea securităţii naţionale.  La fel, dumnealui a făcut o prezentare a Institutului Naţional de Informaţii şi Securitate, unica instituţie de  învăţământ care pregăteşte şi perfecţionează specialişti în domeniul activităţii informative, contrainformative, operative de investigaţii atât pentru necesităţile Serviciului, cât şi pentru cele ale altor entităţi cu atribuţii în domeniul asigurării securităţii naţionale.

 

Agenda întâlnirii a inclus o gamă variată de subiecte unde corpul profesoral didactic s-a expus asupra procesului de reformare a SIS, cadrul normativ existent şi acţiunile întreprinse pentru promovarea pachetului de legi, examinate la moment în Comisia parlamentară securitate naţională, ordine publică şi apărare. Au fost puse în discuţie atribuţiile Centrului antiterorist al SIS, în contextul extinderii fenomenului terorismului, precum şi necesitatea promovării conceptului de securitate societală şi cultura de intelligence.

 


24.03.2017