User menu

SIS a sesizat organele de anchetă pe un caz de fraudă cibernetică de proporţii

Serviciul de Informaţii şi Securitate de comun cu Procuratura Generală şi Inspectoratul General al Poliţiei instrumentează un caz de proporţii ce ţine de fraude în domeniul IT. Ca urmare, a fost reţinut un tînăr, bănuit de colectarea de informaţii care constituie secret comercial şi bancar prin sustragerea de informaţii, divulgarea ilicită şi utilizarea informaţiilor ce constituie secret comercial şi bancar, fără consimţămîntul proprietarului informaţiei.

 

În cadrul acţiunilor de urmărire penală s-a stabilit că, în cursul anului 2015 - începutul anului 2016, bănuitul, utilizînd sisteme şi reţele informatice, alte mijloace electronice, a accesat ilegal, a atacat şi a copiat informaţii din bazele de date a sute de companii şi instituţii, inclusiv din domeniul financiar-bancar şi mass-media, pe care, ulterior, le-a publicat pe propriul blog.

 

Persoanei bănuite i-a fost înaintată învinuirea, fiindu-i aplicată interdicţia de a părăsi ţara. Bănuitul, în vîrstă de 20 de ani, este student în anul întîi la Universitatea Tehnică din Moldova şi este originar din raionul Anenii-Noi. Fiind audiat de procurori, el şi-a recunoscut vina pe marginea celor incriminate.

 

Pentru această infracţiune, norma penală prevede amendă de pînă la 80 mii lei sau închisoare de cel mult 6 ani, în ambele cazuri cu (sau fără) privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de pînă la 3 ani.

 

26.02.2016

                Centrul comunicare şi relaţii publice al SIS

 

Română